Københavns smukkeste torv...

Gråbrødretorv er opkaldt efter de gråklædte tiggermunke, gråbrødrene, der byggede et kloster på stedet i 1238.

Den 25. april 1530 blev klosteret nedlagt på grund af munkenes udskejelser, heriblandt druk. Et levn fra klosterets arrest ses i form af den hvælvede bue i Peder Oxes Kælder.

På en del af klostergrunden byggede den mægtige rigsråd Corfitz Ulfeldt sin gård, hvor han levede fyrsteligt med sin hustru Eleonora Christine, datter af Christian 4. Som følge af at Ulfeldt gik i svensk krigstjeneste og blev dømt for landsforræderi, blev gården revet ned og der rejstes i 1664 en skamstøtte over ham på pladsen, der blev døbt Ulfeldts Plads.

Københavns brand i 1728, der varede i tre dage, var en stor katastrofe for hovedstaden. Store dele at byen brændte ned og efterfølgende fulgte et større genopbygningsprojekt. Husene nummer 1-9 på Gråbrødretorv, Ildebrandshusene, er bygget i tiden efter branden. De øvrige huse er opstået som følge af englændernes bombardement af København i 1807.

I 1841 skiftede pladsen navn fra Ulfeldts Plads til det nuværende Gråbrødretorv. Året efter blev skamstøtten taget ned, og den står i dag i Nationalmuseet. 

Gråbrødretorv lå i mange år øde hen med bunkers og parkeringspladser rundt omkring, men i 1968 blev Gråbrødretorv brostensbelagt, fik gågadestatus og blev dermed omdannet til det charmerende og hyggelige torv, vi kender i dag, men det store platantræ og Søren Georg Jensens vandkunst fra 1971 i midten.

Efter 1968 kom hippierne til og i mange år var pladsen under det store træ de unge flipperes samlingssted. I 1980’erne blev de afløst af yuppierne, der blev tiltrukket af det vilde natteliv.

I dag er torvet hovedsageligt kendt for de mange, forskellige restauranter, de stemningsfulde barer og små finurlige forretninger.